Met een cv geef je een visitekaartje af. Het is dus belangrijk dat het er mooi en overzichtelijk uitziet. Op internet zijn veel voorbeelden en sjablonen te vinden, maar het is niet per se nodig om (veel) te betalen voor een mooi cv. Ik geef je drie belangrijke tips om gewoon in Word een mooi cv te maken.

Werk in een tabel

Het mooist wordt je cv als je het in een tabel zet. Op die manier komt alles mooi recht onder elkaar – veel netter dan wanneer je de Tab-toets gebruikt. Hoe doe je dat? Maak in een leeg Word-bestand een tabel aan van bijvoorbeeld drie kolommen en een paar rijen (extra rijen toevoegen gaat heel makkelijk). Je kunt dan één tabel gebruiken voor je personalia, en bijvoorbeeld zaken als talenkennis, computervaardigheden, enz. De andere kolommen gebruik je voor je opleiding en werkervaring. In één kolom zet je de jaartallen, in de andere wat je in die periode hebt gedaan. Gebruik één rij per opleiding of baan. Als je een kopje wilt maken, bijvoorbeeld ‘Opleiding’, dan kun je daarvoor in die rij twee cellen samenvoegen.

Aan het eind van je bladzijde kom je niet altijd mooi uit met een tabel. Je kunt er via ‘Tabeleigenschappen’ voor kiezen om een rij wel of juist niet over twee bladzijdes te splitsen. Wat het mooist is, wisselt per geval. Bekijk dat dus even.

Gebruik kleuren en lettertypes

Kleuren en lettertypes zijn een goede, en makkelijke manier om je cv er mooier uit te laten zien. Kies een professioneel ogend lettertype (Calibri, Verdana en Arial zijn bijvoorbeeld prima, maar Comic Sans niet). Je kunt natuurlijk verschillende lettergroottes gebruiken, bijvoorbeeld voor je naam en voor kopjes. Daarnaast kun je een of twee kleuren gebruiken. Als je bij ‘Tabelontwerp’ op ‘Arcering’ klikt, zie je veel opties. In mijn cv is bijvoorbeeld de kolom waarin mijn personalia staan blauw, en alle kopjes hebben diezelfde kleur. Functienamen zijn zwart, maar wel vet. De omschrijving van mijn werkzaamheden is cursief.

Maak de lijnen onzichtbaar

Als je tevreden bent over de opmaak van je tabel, maak je de randen onzichtbaar. Dat doe je door bij ‘Tabelontwerp’ naar ‘Randen’ te gaan, en dan te kiezen voor ‘Geen randen’. Je ziet de randen in je Wordbestand dan als kleine stippelrandjes, maar als je het print, worden die niet afgedrukt. Verstuur je je cv per mail, sla het dan op als pdf. Dat is een standaardmogelijkheid onder ‘Opslaan als’. Ook dan verdwijnen de stippelrandjes van de tabel, en blijft een mooi cv over!

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *