Wat hebben Jeff Bezos, Bill Gates en Warren Buffet gemeen? Niet alleen dat ze alle drie uit de VS komen, maar voornamelijk omdat deze drie heren miljardair zijn. De geschatte vermogens van deze heren zijn respectievelijk $113.000.000.000, $98.000.000.000 en $67.500.000.000. Dit zijn getallen die ons hoofd doen duizelen. Het zijn getallen waar het menselijk brein geen echt begrip van heeft.

Als ik je vraag om 10 eieren voor te stellen dan is dat geen enkel probleem voor je. Het wordt al iets lastiger als ik je vraag om honderderd eieren voor te stellen. Als je ze op de tafel zou leggen, zou dat dan passen bijvoorbeeld? Maak er dan eens duizend van. En dan tienduizend. De aantallen worden steeds abstracter. Natuurlijk snap je hoeveel tienduizend is, maar het visualiseren is al een stuk lastiger. Het cognitief begrijpen en het ook daadwerkelijk koppelen aan de realiteit zijn twee verschillende aspecten.

Ze zeggen weleens dat de oermensen drie getallen kenden; één, twee en veel.

In onze maatschappij worden we geprezen als we een miljoen euro verdienen. De wijze waarop we anderen maatschappelijk beoordelen is, of je het er mee eens bent of niet, voornamelijk gekoppeld aan de hoeveelheid kapitaal (geld, aandelen, onroerend goed, etc) dat we genereren. En aangezien we in een vrije maatschappij leven ben jij ook in de mogelijkheid om dat te bewerkstelligen (dat dit absolute onzin is en een valse belofte betreft zal ik een andere keer bespreken).

Dus als een miljonair het (zeer) goed heeft gedaan, hoe geweldig is de miljardair dan wel niet? Zo’n grote stap is dat dan toch ook niet? Van heel veel geld naar heel heel heel veel geld?

Niet echt.  

Een simpele rekensom om aan te tonen hoe gigantisch het verschil is tussen een miljoen en een miljard; 1 miljoen seconden staat gelijk aan ongeveer 11 dagen, 1 miljard seconden staat gelijk aan ongeveer 32 jaar.

Even een klein uitstapje alvorens we de koppeling gaan maken naar het loopbaanperspectief; wist je dat de kosten voor het oplossen van alle grote wereldproblemen (huisvesting, (extreme) armoede, klimaatsverandering, etc) door de top 10 miljardairs betaald kan worden en dat ze hun miljardiar status gewoon kunnen behouden? Iets om over na te denken.

Ondanks dat het arbeidsklimaat langzaam aan begint te veranderen mogen we nog steeds stellen dat we de miljonairs in Nederland onder de ‘succesvollen’ plaatsen. Misschien ben je het er niet mee eens, maar alle media aandacht gaat naar deze mensen. Van MTV Cribs tot de Quote 500. Van de roddelbladen van de succesvollen tot Weekend Millionairs. Er is een reden waarom zoveel mensen hun geld weggooien in de hoop het winnende lot van de loterij te bemachtigen.

En dat is vreemd, want onderzoekers zijn er over uit dat het hebben van heel veel geld niet per definitie bijdraagt aan een gelukkig en zinvol bestaan. Winnaars van de loterij krijgen psychologische begeleiding over hoe ze moeten omgaan met hun nieuw verworven kapitaal omdat het risico op depressie sterk aanwezig is.

Angus Deaton, econoom aan de universiteit van Princeton en voormalig Nobelprijs winnaar, stelde dat een salaris van boven de €70.000 niet meer bijdraagt aan het geluksgevoel. Zou je stijgen, bijvoorbeeld door een promotie, van €50.000 naar €55.000, dan zou je daar nog de effecten van merken. Maar een salarisstijging van €70.000 naar €75.000 zou geen echte meerwaarde kennen, aldus Deaton.

De conclusie die Deaton trok was; “€70.000 is het bedrag dat iemand nodig heeft om te doen wat hij of zij graag doet en emotioneel tevreden te zijn. Iemand die €70.000 per jaar verdient, maakt zich geen financiële zorgen meer bij een normale levensstandaard.”.

Aan de andere kant weten we dat het willen bijdragen aan de maatschappij en de zorg richting anderen ons geluksgevoel wel stimuleert. Het gevoel te hebben dat onze levens er echt toe doen en dat we op onze manier een steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld.

Morton Hansen, management professor aan de universiteit van Berkeley, stelt dat zingeving echt bijdraagt aan een algeheel geluksgevoel. Niet alleen zijn de werkprestaties beter van mensen die zingeving ervaren, het stimuleert ook het werkplezier.

 “Maar wacht even, heb ik niet het recht om heel veel geld te verdienen? Als ik een auto wil kopen van €200.000, dan moet dat toch kunnen?”. Jazeker, daar heb je helemaal gelijk in. Maar laten we even een stap terugnemen en onderzoeken welke onderliggende waarden er zijn voor de aanschaf van een auto.

Jacque Fresco, Amerikaans futurist en oprichter van het Venus Project, maakte hierbij een mooie opmerking; “Het gaat er niet om dat je een auto van €200.000 wil, je wil de mogelijkheid om je op autonome wijze snel te verplaatsen zodat je bewegingsvrijheid kan ervaren.”.

Als je die waarden serieus zou nemen, dan zou een auto van €20.000 ook de truc doen.

Niemand van ons zal zijn of haar werk doen als er geen salaris tegenover zou staan. Als jouw baas je zou vertellen dat je vanaf volgende maand het minimumloon gaat verdienen is de kans denk ik aanwezig dat je naarstig gaat solliciteren. Dat je salaris ontvangt naar aanleiding van de tijd die je investeert en de kennis die je toepast op de werkvloer is natuurlijk helemaal goed. En dat je een goed salaris wil verdienen om in je levensonderhoud te willen voorzien is helemaal terecht. Maar misschien wordt het wel tijd om de focus te verleggen van ‘een liniaire ontwikkeling in salaris’ naar een meer zinvolle betekenis van je werk.

Omdat uiteindelijk een miljard euro je niet echt gelukkig maakt, maar een zinvolle baan waarbij je het gevoel hebt dat je leven er toe doet wel.

8 Responses

  1. Ik heb graag beide. Ik ontwikkel me graag maar uiteindelijk gaat het om levensplezier en dat kost centjes. Dus een goede balans aanbrengen in mijn focus vind ik belangrijker.

  2. Het ligt eraan, met geld kun je wel weer zorgen dat je bepaalde dingen om een zinvol bestaan te leiden makkelijker kunt uitvoeren. In plaats van te denken hoe je de maand overleeft. Zelf mag ik niet klagen. Ben niet rijk, maar zeker niet arm… Maar denk wel dat geld helpt om het mensen makkelijker te maken.

  3. “Omdat uiteindelijk een miljard euro je niet echt gelukkig maakt, maar een zinvolle baan waarbij je het gevoel hebt dat je leven er toe doet wel.”

    Ik vind dit algemeen gezegd. Je kan dit niet zeggen als je beiden niet (dichtbij) hebt ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *